Select Page

Jututaja ja Vaba Lava kutsuvad vanu ja noori teatrisse

Jututaja eestvedamisel hiljuti läbiviidud uuring leidis, et vanemad inimesed tunnevad puudust kinos ja teatris käimisest. Sellele leevenduse pakkumiseks kutsuvad Vaba Lava ning MTÜ Jututaja erinevaid põlvkondi koos Vaba Lava etendusele “Ma võiksin sulguda pähklikoorde”. Lavastus põhineb 33 intervjuul inimestega, kes rääkisid oma lugusid seoses üksinduse ja üksildusega.

Jututaja ja Tallinna Ülikooli ühisuuringust selgus, et vanemad inimesed tunnevad noorematega võrreldes rohkem puudust suhtlemisest pere ja sõpradega ning kinos ja teatris käimisest. Kõik vanusegrupid tundsid enim puudust turvalisest maailmast ja heast tervisest. “Hea tervise, eriti hea vaimse tervise üks vundamente on suhtlemine, tähenduslikud suhted teiste inimestega. Teatris käimine on hea võimalus korraga nii suhelda kui ka nautida ühiselt kultuuri. Jututaja väga soovitab – võtke oma ema, isa, vanaema, vanaonu või mõni teine vanem sugulane, tuttav käevangu ja tehke heategu – kinkige neile oma aega ja kultuuri,” julgustas Jututaja eestvedaja Mari-Liis Sööt.

Lavastuse tarbeks intervjueeriti 33 inimest, kes rääkisid enda loo üksindusest. Lugusid on nii vabatahtlikust üksindusest, nagu näiteks valikust üksi elada kui ka sunnitud üksindusest ehk üksildusest, kus inimene küll elab ja toimetab teiste inimestega koos, ent tunneb end üksi ja ta ei naudi seda.

“Kui saime teada, et teatris käimine on üks, millest vanemad inimesed puudust tunnevad, siis mõtlesime, kuidas saame aidata. Nii sündiski koostöö Jututajaga ja uuel nädalal saab Tallinna etendustele soodsamalt. Eriti loodame teatris näha palju noori ja vanu ühiselt aega nautimas, üksinda olemise asemel olla koos,” sõnas lavastuse produtsent Katarina Tomps.

Vaba Lava teatrietendusele “Ma võiksin sulguda pähklikoorde” on võimalik Piletilevist soetada sooduspiletid koodiga “jututaja” järgmise nädala etendustele. Etendused toimuvad esmaspäeva, teisipäeva ja kolmapäeva õhtuti. Teisipäevase, 22. novembri etenduse juhatab sisse arutelu etenduse lavastaja Priit Põldma ning MTÜ Jututaja eestvedaja Mari-Liis Sööt’iga. 

Ühisettevõtmisega loodavad organisatsioonid aidata kaasa kultuurisündmuste eakatele lähemale toomisele ning erinevate põlvkondade vahelise lõhe vähenemisele Eestis.

Foto: Siim Vahur